Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Busómaszk faragók képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Busómaszk faragók - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Busómaszk faragók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Baráth Gábor honlapja

Baráth Gábor honlapja

Manapság egyre többet hallunk a médiában a busójárásról, ezért honlapomon keresztül szeretném bemutatni a busót és a hozzá tartozó öltözéket, viselkedést, hagyományt, környezetet. Talán sokan turistaként részt vettek, vesznek a karneválon és esetleg vásároltak is busómaszkot egy utazási emlékként, de sajnos általában nincsenek tisztában az eredetével, azzal hogy tulajdonképpen egy termékenységvarázsló, népművészeti tárgyat vittek ez életükbe. Talán egy friss házaspárnak az egyik legszebb ajándék ez a termékenységet szimbolizáló hungarikum, kuriózum, vagyis egy busóálarc. Nézelődjön és ismerkedjen meg a busójárással, ami az UNESCO által meghirdetett Szellemi Világörökség pályázaton részt vett és felkerült Az emberiség szellemi örökségének reprezentatív listájára.

Englert Antal honlapja

Englert Antal honlapja

Maszkjaimmal rendszeresen szerepelek különböző szintű kiállításokon, pályázatokon. Részt vettem a Baranya megyei Élő Népművészet című pályázaton, a Budapesti Hadtörténeti Múzeumban a Fegyvermesterek Fortélyai című kiállításon, ahol fegyvermesteri oklevelet adományoztak munkáim elismeréseként. (Az általam készített busómaszkokat mint pszichológiai fegyvert értékelték.) Büszke vagyok rá, hogy részese voltam annak a munkának, amelynek eredményeként az UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2009 őszén felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a mohácsi Busójárás.

Kunovszki János honlapja

Kunovszki János honlapja

Gyermekkoromban engem is magával ragadott a busójárás, mint minden fiatalt. Akkoriban kezdtem el a maszkfaragással foglalkozni édesapám, id. Kunovszki János kezei alatt. Fiatalabb koromban busóként is aktívan részt vettem a télűzésben, mostanra azonban inkább az álarcok faragásával veszem ki a részem a busó hagyományok őrzéséből. Évente mintegy 10-15 maszkot készítek, melyek magukon viselik az ősi, hagyományos vonásokat, és a saját stílusjegyeimet is. Megfigyeltem a régi faragók munkáit, a múzeumban kiállított 19-20 századi álarcokat is, hogy minél inkább a hagyományok szerint tudjam megformálni a maszkokat. Maszkjaimat folyamatosan zsűriztetem, több közülük A minősítést kapott, célom a népi iparművész cím megszerzése. Városunkban több busó is az általam készített maszkokban vesz részt minden évben a busójáráson. Ezenkívül a világ több országában is fellelhetőek magángyűjteményekben a maszkjaim. Mivel házunk a felvonulás főútvonala mellett fekszik, rengeteg érdeklődő tér be hozzánk megnézni a maszkokat, illetve fényképezkedni, pár szót váltani azzal a busócsoporttal melynek fiam és leányom is tagja.

Prókai György busómaszkfaragó

Prókai György busómaszkfaragó

Prókai Györgynek hívnak. 1974. március 4-én születtem Budapesten, de már 1975 óta élek Mohácson. Az általános iskolát is itt végeztem. Már ekkor kedvet éreztem a rajzoláshoz, fafaragáshoz. Iskolai rajzszakkörre, majd a Bartók Béla Művelődési Központ által rendezett fafaragó foglalkozásokra jártam. A szakmunkásképző iskolát Pécsen végeztem, vizsgáim után a Mohácsi Farostlemezgyárban helyezkedtem el. 6 éves korom óta minden év farsangján beöltöztem busónak. Azóta nagyon vonzódom e néphagyományhoz, legfőképpen a busóálarcok érdekelnek.

Rosta Endre honlapja

Rosta Endre honlapja

Régi mesterek, régi busójárások emlékeinek megőrzésére szántam az archiv menüpontot. A vendégkönyvben pedig nekem üzenhet. Szeretném egyben felkínálni a lehetőséget, hogy lehetőségeihez képest Ön is jobban részese lehessen ennek a világnak, erre szolgálnak a rendelés, és a galéria menüpontok. Mindenkit sok szeretettel várunk a busók földjén.

Tuti menü