Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csuhé és Gyékényfonók képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Csuhé és Gyékényfonók - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Csuhé és Gyékényfonók
Keresés
Találatok száma - 3 db
Kovácsné Révész Zsuzsanna

Kovácsné Révész Zsuzsanna

Kovácsné Révész Zsuzsanna vagyok, rafia, csuhé, gyékény és egyéb szálas anyagból készítek dísz, ajándék és használati tárgyakat. Minden anyagnak megvan a sajátossága, egyedi szépsége amit mindig igyekszem kihasználni. 2004 óta készítek túlnyomórészt rafiából tárgyakat. Megragadott az a tulajdonsága, hogy szálas anyagból is lehet kecsesebb, finomabb alkotásokat készíteni mint a csuhé és a gyékény. Ezzel nem állt szándékomban lebecsülni más anyagokat, mert mint mondtam minden anyagnak megvan a maga szépsége. Csuhéból nagyon szeretek virágokat, babákat készíteni, gyékényből pedig tároló edényeket. Szeretem a kihívásokat, az újat, szeretek a "magam örömére" dolgozni.

Pappné Rácz Ildikó

Pappné Rácz Ildikó

2001-től folyamatosan zsűriztetem munkáimat, így a tanítás mellé az alkotás is társult. Tudásom továbbfejlesztésére beiratkoztam a csuhé-, szalma-, gyékénytárgy szakoktatói képzésre. 2003-ban a Népi Iparművészeti Tanács csuhéfonó népi iparművész címet adott számomra. Eddig 30 kiállításon vettem részt. Öt alkalommal országos díjazásban részesültem. Munkáim külföldre is kijutottak. /Ausztria, Olaszország, Finnország, Franciaország, Anglia, Ausztrália, USA / 2004-től tanítok a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet által szervezett Népi játék és Kismesterségek oktatói képzésében. Igyekszem a megyében élő kézművesek munkáját is segíteni, elnöke vagyok a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesületnek. 2005-től a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Dunántúli Kollégiumának elektora vagyok. Jóérzés számomra, hogy képviselhetem a civileket mindennapi munkájukban, céljaik, vágyaik megvalósításában. Hitem átjárja tanításom, s munkáimat. Belülről jön, és áthatja az egész életem.

Say Kati

Say Kati

A sors elfogadható kézügyességgel áldott meg, és úgy gondolom, van bennem készség a kreativitásra is. Ezek a tulajdonságok azonban senkit nem jogosítanak fel arra, hogy azt képzelhesse, mindent tud. Ezért próbáltam másoktól tanulni, megkülönbözteni az értéket az átlagostól, a jót a silánytól. Különféle népi kézműves tevékenységeket tanultam és gyakoroltam. Hímeztem az ország tájegységének mintáit, később ezt környezetemben tanítottam. Nemezeltem olyan csapatban Fejér megyében, ahol többed magammal honfoglaláskori jurtát készítettünk. Kísérletező keresgélésem során akadtam rá a csuhéra. Azóta ez az elfoglaltság nem munka számomra, hanem kedvenc kikapcsolódásom és időtöltésem. Tanító mesterem Robotka László volt, a tokodi kézműves műhelyből.

Tuti menü