Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fazekasok, keramikusok képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Fazekasok, keramikusok - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Fazekasok, keramikusok
Keresés
Találatok száma - 10 db
Barakonyi István népi iparművész

Barakonyi István népi iparművész

Fazekasmester, keramikus, aki több mint 20 éve foglalkozik szenvedélyével, a fazekassággal. Ez idő alatt elnyerte a Gránátalma-díjat és a népi iparművész elismerést is. Kerámiáit népi motívumokkal díszíti, melyek nem csak dísz-, de használati tárgyként is kiválóan funkcionálnak. Magastűzű ólommentes mázat használ, így tökéletesen megfelelnek a kerámiák a mindennapok használata során támasztott igényeknek. Termékei között megtalálhatóak a tálak, tányérok, sütő-főző edények, tárolóedények, bögrék és egyéb kiegészítők.

Borbás Irma honlapja

Borbás Irma honlapja

A mesterség fogásait egy az Őrségben élő fazekas házaspár, Farsang Adrianna és Zsilinszki András műhelyében sajátítottam el. Eközben öt évig a Moholy Képzőművészeti Stúdióban rajzolással és festészettel foglalkoztam. 1994-ben, a szakmunkásvizsga után kezdtem el saját műhelyem kialakítását. Zsűrizett kerámiáim alapján a Népi Iparművészeti Tanács 1998-ban ítélte oda a népi iparművész címet. Azóta is arra törekszem, hogy mind formailag, mind funkcionálisan egyre szebb, és jobb kerámiákat készítsek. 2007-től Népi Játszóházvezetői Oklevéllel rendelkezem.

Cseh Magi honlapja

Cseh Magi honlapja

Cseh Magi érettségi után 1979-ben kezdte tanulmányait a Mezőtúri Fazekas Szövetkezetben. Szakoktatójától, Tóth Gézától, továbbá Kőműves Lajostól, Búsi Lajostól, Gonda Istvántól és Kósa Klárától rengeteget tanult. Nyaranta bejárta a magyarországi és erdélyi fazekas központokat. Erdélyben Kallós Zoltánnal is találkozott. Iskolája elvégzése után Mezőtúron és Budapesten dolgozott, majd önálló műhelyt nyitott. Mindig visszavágyott szülővárosába, Mezőtúrra. Jelenleg itt él és alkot.

Dr. Némethné Szabó Szilvia honlapja

Dr. Némethné Szabó Szilvia honlapja

Először is szerettem volna egy olyan lapot, ami régi eleink mesterségeinek megismertetésével foglalkozik. A másik: nagyon szeretem a munkám, a hobbimat, az agyagozást, a fazekasságot, a kerámiázást és szeretném ha más is megkedvelné ezt a gyönyörű mesterséget, ami nem könnyű, sok kitartás és folyamatos tanulás árán szerezhető meg, de a végeredmény csodálatos.

Fazekas Mester

Fazekas Mester

A fazekas mesterséget 1971- óta gyakorlom. Mestereim voltak Karcagon: Kántor Sándor Kossuth díjas, A Népművészet Mestere, id., és ifj. F Szabó Mihály, és Sz. Nagy István a Népművészet Mesterei. Karcagon elsősorban a tiszafüredi, tágabb értelemben a Közép-tiszai tájegység stílusvilágát ismertem meg. 1983-ban Kalocsa város felkérésére Kalocsán önálló műhelyt nyitottam. Feladatom lett a régi kalocsai fazekashagyomány felélesztése, újraalkotása és továbbadása. 1987-óta évente országos fazekas találkozókat szervezek. Több ízben fazekas alkotótábort szerveztem egészen pontosan 1992-óta. Az utóbbi néhány évben, műhelyemet alkotóházzá fejlesztettem. Az elmúlt időszakban 20 különböző kézműves kiállítást rendeztem. Rendszeressé váltak az évente visszatérő kézműves táborok:szövő, fazekas, fafaragó. Évközben az ország minden vidékéről, egy-egy mesterség legszakavatottabb képviselőit invitálom meg az alkotóházba,táborok valamint rövid, egy -két napos kurzusok megtartására. Több mint tíz éve tanulók képzésével is foglalkozom. Közülük már egy a segédem lett, az ő munkáját is már a Népművészet Ifjú Mestere címmel ismerték el. Célom a hagyomány megőrzésén túl, olyan szakmai és emberi közösség kial

GS Kerámia

GS Kerámia

Műhelyünkben 2002 óta készítünk kerámiát hagyományosan sárközi vörös agyagból, illetve speciális lángálló agyagból. A kézi formázás, mintázás és díszítés után 960-1070 Co-on égetjük termékeinket. Mivel a kerámiákat többen készítjük, ezért minimális eltérés lehet a képekhez viszonyítva. Az eltelt évek alatt folyamatosan bővítettük kínálatunkat, követve vásárlóink igényeit. Jelenleg készítünk még beltéri és díszkerámiát is, illetve megrendelésre épületkerámiákat is.

Harangozó Rita

Harangozó Rita

# Harangozó Rita vagyok # 1978. aug. 21-én születtem Marcaliban # 1997-ben érettségi után Zalaegerszegen kezdtem el tanulni a fazekas szakmát # 1998-ban szülői segítséggel létrehoztam önálló műhelyemet Marcaliban # 1999-től minősíttetem munkáimat a Népi Iparművészeti Tanács (NIT) által # 2000-től Budapesten folytattam tanulmányaimat a Dr. Kresz Mária Fazekasközpontban ahol megszereztem a népi játszóház vezető és a fazekas szakma oktatója bizonyítványt, mindkettőt kitűnő eredménnyel # 2002-ben kaptam meg a Népi Iparművész címet # 2003-ban első önálló kiállításom után felvételt nyertem a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületbe # 2006. aug.20-án Budapesten az oktatási és kultúrális minisztertől vettem át a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést

ifj. Fazekas István honlapja

ifj. Fazekas István honlapja

A szakma szeretetét Édesapámtól örököltem. Folyamatosan zsűriztetem munkáimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál. Munkámat 1996-ban Népi Iparművész címmel ismerték el. Az álatalm készített több száz ősi forma a paraszti élet használati tárgyait vonultatja fel.

Matrica Múzeum és Régészeti Park

Matrica Múzeum és Régészeti Park

A mai Százhalombatta területén található római kori település nevét viselő múzeum a régió egyik legismertebb kulturális intézménye. A múzeumban tudományos kutatás mellett múzeumpedagógiai tevékenység is folyik: diákok számára tudományos és ismeretterjesztő előadások, múzeumpedagógiai órák. A fiatalabbak számára játszó és kézműves foglalkozásokat is tart az intézmény. A múzeumhoz tartozó régészeti park vaskori és bronzkori leleteket tartalmaz, falu részletek korhű másolataival, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal.

Hirdetés
Sánta Kata Bt. honlapja

Sánta Kata Bt. honlapja

A cég neve nem személynév, hanem a magyar népi csillagelnevezési hagyományt követve egy csillag neve. Ez a csillag a téli estéken, éjszakákon látható. Az állócsillagok között a legfényesebb csillag. A Nimród (Orion) csillagkép lábánál található, a NAGY KUTYA csillagkép fő csillaga: a SIRIUS. Cégünk fő profilja a magyar kézműves hagyományokon alapuló fazekastermékek előállítása, valamint azok piaci-, vásári kiskereskedelme.

Tuti menü