Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hangszerkészítők képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Hangszerkészítők - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Hangszerkészítők
Keresés
Találatok száma - 7 db
Birinyi hangszer

Birinyi hangszer

Régi idők hangszerei.

Gáts Tibor citerakészítő

Gáts Tibor citerakészítő

GÁTS Tibor citerakészítő, a Népművészet Mestere, 1949-ben született Kaposváron. 1973 óta készít népi hangszereket, különféle citerákat, ütőgardont. Hangszereivel évek óta szerepel hazai és külföldi kiállításokon. I976 óta a Népművészet Ifjú Mestere, 1979 óta népi iparművész, 1993-ban megkapta a NÉPMŰVÉSZET MESTERE címet. Munka közbenGáts Tibor a "nomád nemzedék" tagjaként indult el a népi kultúra megismerése és egyéni alkotói programja kiteljesítésének útján. A nyugat-európai diákmozgalmak kísérő jelenségeként a hetvenes évek elejétől Magyarországon is megélénkült az archaikusabb népművészeti rétegek iránti érdeklődés. Ez szembefordulást is jelentett azzal a szuvenír-vitrin szemlélettel, amely, a népművészetben csupán a makkos, tölgyfaleveles díszítményt hangsúlyozta és szemléletében valami végkiárusítás hangulatát hordozta. A zenészek, táncosok és kutatók "felfedezték" az erdélyi néprajzi etnikumot. Megindult a táncházmozgalom. A népzenei újhullám egyre-másra keltett életre kitűnő zenei együtteseket; a Sebő, Muzsikás, Téka, Tekergő, Regős, Mákvirág. Gereben. Vízöntő, Boróka, Jánosi stb. zenekarainkat.

Nagy Balázs tekerőlant

Nagy Balázs tekerőlant

Mint népzenész kezdtem foglalkozni a népihangszerek tanulmányozásával, elkészítésük módjával, játékstilusuk elsajátitásával. Többféle hangszerrel is próbálkoztam már, de leginkább a tekerőlant nyerte el a tetszésemet, igy már vagy 15 éve ezzel a hangszerrel foglalkozom. Múzeumi példányok alapján készítettem el az első példányokat, majd a kollégák és a magam tapasztalata alapján kezdtem "modernizálni" a hangszereket, vagyis a mai igényeknek megfelelő minőséget elérni , de meghagyva az eredeti formát, a díszítéseket, hogy szinte semmit se lehessen észrevenni a módosításokból. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében ismertem meg a Magyarországon fellelhető tekerők jellemző formáit, díszítéseit és ezek alapján alakítottam ki az általam azóta is alkalmazott méreteket, formákat . Munkám során nagyon sok régi hangszerrel találkoztam, ezek mindegyikén találtam nagyon sok ötletes, eredeti megoldást, amit hűen alkalmazok minden hangszeremen.A magyar tekerő és a nyugateurópai tekerőlant ugyan különbözik egymástól, de a számtalan jó megoldás minden tipusú hangszeren alkalmazható.

Romanek Tihamér hangszerkészítő

Romanek Tihamér hangszerkészítő

Édesapja Romanek András az első lantkészítő volt Magyarországon. Tihamért már gyermekkorában elbűvölte a hangszerkészítés. Mestere és tanítója édesapja volt, így nagyon korán, szinte apai anyanyelvként ivódtak belé e mesterség fogásai és ismeretei. A hangszerkészítés mellett tanári diplomát szerzett, logopédus.

Szakál László citerakészítő

Szakál László citerakészítő

8 éves koromban ismertem meg a citerát és elválaszthatatlan részévé vált az életemnek, azóta zenélek rajta. Később a harmonika hangja is megtetszett és azon is megtanultam játszani így hát sokáig lakodalmi zenész lettem a harmonikával,de a citerát se hagytam magára. 1975-től citera zenekrai tag lettem és ekkor került a kezembe a sándor falvi citera ami számomra 1 csoda volt. Vettem volna is magamnak, de anyagilag nem bírtam vele. És hát így elhatároztam, hogy ha majd időm lesz akkor elkészítem én magamnak. Azóta gyüjtögetem a faanyagokat amikből először 1997-ben készítettem az első hangszereket, az én városomban,Hódmezővásárhelyen az 1910-s évektől mindig volt citerakészítő így hát nekem is volt egy elődöm, akitől a citerakészítés fortéllyait megtanulhattam! 1997-től népművészeti egyesűlet tagja vagyok. 1998-óta a Népi Iparművészeti Tanács zsürizi a citeráimat, 2005-ig 15 db ,,B\" és 3db ,,A\" minősítést értem el. A zsűri véleménye szerint az általam készített népihangszerek formái, dészítményei és hangja egyaránt kiválló. Citeráim eljutottak már az ország egész területére és bemutakoztak számos más országban is. Eljutottak Japántól - Amerikáig és Finnországtól- Costraciáig. 20

Temesvári Péter hegedűkészítő

Temesvári Péter hegedűkészítő

A vonós hangszerek készítését és javítását 14 éves koromban, az általános iskola befejezése után szakközépiskolában kezdtem el tanulni. 1971-ben végeztem vonós-pengetős hangszerkészítő és javító szakmunkásként. A középiskolai tanulmányok után - az általam rendkívűl nagyra becsült - Sáránszky Pál fogadott tanítványává. Az évek során, szeretettel és nagy odaadással tanított meg a hegedűkészítés minden fortélyára, átadva sok évtizedes tapasztalatát. A mestervizsgát 1981-ben tettem le. Azóta - immár huszonhárom éve - saját otthoni műhelyemben, önálló hegedűkészítőként dolgozom. Az elmúlt évek során több hangszerész-tanuló szerezte meg nálam szakmai gyakorlatát, igyekeztem nekik átadni tudásom legjavát, amit rám is mesterem örökített. 1994-ben a Magyar Hangszerész Szövetség addigi tevékenységem elismeréseként a megtisztelő "Ezüstkoszorús mester" címet adományozta. Számos kiállításon vettem részt sikerrel, ám a legnagyobb szakmai elismerést 1995-ben, a mesterem által alapított Sáránszky-díj elnyerése jelentette. 1994. és 1996. között három ízben rendeztünk feleségemmel hazai készítők munkáit bemutató kiállítást, melyet a nívós hangszerek és az azokat megszólaltató zenészek igényes műsorai tettek emlékezetessé. Több alkalommal mestervizsga-bizottsági tagként értékelhettem az "új generáció" munkáját. Az utóbbi időben visszavonultam a hangszerész közélettől. Szeretném minden időmet új hangszerek készítésének szentelni.

Tuti menü