Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Népművészet - Hagyományos népi mesterségek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Népművészet - Hagyományos népi mesterségek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 112 db
A Hakasi Csipke 1

A Hakasi Csipke 1

1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatta be Dékáni Árpád, az azóta világhírűvé vált halasi csipkék első darabjait. 'Halasi magyar csipkék, cérna és selyemből. Rózsás, szarvasos, bimbós, címeres, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús, tubarózsás stb. mintával. Közöttük egy csipkelegyező Roosewelt Alice részére, megrendelte Zseni József. Árak a tárgyakon vannak feltüntetve. Tervezte Dékáni Árpád rajztanár. Készítették Szabady Eleonóra, Markovits Mariska, Lefkovits Rózsika és Schreier Rózsika Halason. Kiállítja: A Kis-Kun-Halasi Nőegylet.'- írja a katalógus 21. tétele.1 A katalógus közli a csipkeműhely első céghirdető kártyáját is, mely 'A szegény lányok által készített magyar mintájú halasi csipkéket a művészi szépért érdeklődő közönségnek pártfogásába ajánlja...'. A budapesti Iparművészeti Múzeumban évenként rendszeresen megrendezett karácsonyi kiállítások felsorakoztatták a kortárs magyar iparművészet legjobb alkotásait, lehetőséget biztosítottak a művészeknek, műhelyeknek a bemutatkozásra, s egyúttal a kiemelkedő alkotások díjazásával, megvásárlásával lehetővé tették a további alkotómunkát is. Az 'eredeti magyaros mintákkal, eredeti új

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete

Mint az Országos Népművészeti Egyesület Csipke szakágaként 1989 június 11-én alakultunk. Az alapító Mátray Magdolna volt, aki ehhez sok segítséget kapott Borbély Jolántól. 1991 április 18-án alakult meg az önálló egyesületünk a Magyar Csipkekészítők Egyesülete. Tagja vagyunk az Országos Népművészeti Egyesületek Szövetségének és az OIDFA-nak. Legfőbb programunk a Csipkehét és 2003 nyarától az Országos Ifjúsági Csipkekészítő Tábor, ahol tájegységenként próbáljuk feldolgozni a területre jellemző csipkéket és mintakincseket. Természetesen a külföld felé is nyitottak vagyunk, volt már Holland, Szlovák, Német és Belga előadónk.

Antalné Tankó Mária

Antalné Tankó Mária

1990 elején ismét tánccsoportot szerveztem. Férjemmel összegyűjtöttük a régi csángó népdalokat, ő azokból harmincat legépelt és kiosztotta a fiataloknak, hogy énekrepertoárunk mielőbb összeálljon. A fiatalok a helyi táncokat sem ismerték; a tanítást és a próbákat a lakásunkban tartottuk, abban a teremben, amelyben most a vendéglő van. A zenét az elhalt öreg zenészek híján Simon Misi szolgáltatta. Június utolsó vasárnapján léptünk fel először. Fonót is rendeztünk régi dalokkal, fonójátékokkal, népszokásokkal. Azon a nyáron Kosteleken vendégszerepeltünk, és részt vettünk a bálványosi (Háromszék) folklórfesztiválon, októberben, valamint 1992-ben és 1998-ban pedig a gyimesközéploki csángó fesztiválon. 1992 nyarán Slănic-Moldovában léptünk fel a moldvai táncfesztiválon. Itt is magyarul énekeltünk és táncoltunk, s ezért senkitől egy rossz szót sem hallottunk. 1993-ban meghívtak Jászberénybe a csángó folklórfesztiválra, 1995-ben a sepsiszentgyörgyi farsangtemetésre. Ez volt utolsó fellépésünk, mert a fiatalok kinőttek a táncból, férjem meghalt, magam pedig nyugdíjba mentem. 3. Mivel 1965-1990 között minden magyar nyelvű művelődési munka tiltva volt, 1975-ben jöttem arra a gondolatra, hog

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu, antikvitás vadászterület.

AntikWeb.hu Régiségek Műtárgyak hirdetések! Antikweb.hu Töltsd fel az eladó régiségeid! Nemesfém. Kovácsoltvas bútor, Porcelán, Üveg, Kerámia Régi könyv, bélyeg. Numizmatika, Antik hangszer lámpa csillár. Régi bútorok. Fegyver, Szobor faragvány. Régi órák. Minden új regisztrálónak 1000Ft bónuszt írunk jóvá a számláján. Az összeg felhasználható hirdetések kiemeléséhez, vagy bannerek megjelenítéséhez.

Balassi Táncegyüttes

Balassi Táncegyüttes

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben a Békéscsabai Iparos Tanonciskolában székelő, Árpád cserkészcsapat, regős rajaként kezdte tevékenységét. Alapítója Gécs Jenő szabómester, cserkésztiszt, aki 1970-ig irányította, igazgatta működését. A cserkészszövetség 1948-as betiltása után vette fel az együttes a Balassa, illetve később a Balassi nevet. Első jelentősebb szereplés 1949-ben volt a Budapesten megrendezett Világifjúsági Találkozón, ahol Born Miklós: Viharsarki táncok c. koreográfiáját mutatták be. A bemutató eredménye az első külföldi fellépés Ausztriában, a Bécsi Zeneakadémián. Ezt követően szinte majd minden európai országban, de azon túl Algériában, Izraelben és Japánban is turnézott. Megalakulásától részese az országos szakmai élvonalnak. A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán folyamatosan kiválóan minősült, ezért megkapta a Martin Szövetség Örökösen Kiváló Együttes díját. Külföldi és belföldi fesztiválokon számos, jelentős díjat nyert. Utánpótlását Hétpróbás Néptánciskolája biztosítja.

Balogh Ferenc honlapja

Balogh Ferenc honlapja

A debreceni Kölcsei Ferenc Művelődési Központban bőrős tanfolyam indult Hűse Péter cipészmester és népművész vezetésével. Itt elsajátítva a szakma alapfogásait, több tapasztalatcsere és gyakorlás után szakmunkásvizsgát tettem. bevezetokep2Majd a vállalkozóigazolványt kiváltva, elkezdtem bőrtárgykészítő tevékenységemet. Az elkészült tárgyakat a mai napig kézműves vásárokon, lovasnapokon, falunapokon értékesítem.

Barakonyi István népi iparművész

Barakonyi István népi iparművész

Fazekasmester, keramikus, aki több mint 20 éve foglalkozik szenvedélyével, a fazekassággal. Ez idő alatt elnyerte a Gránátalma-díjat és a népi iparművész elismerést is. Kerámiáit népi motívumokkal díszíti, melyek nem csak dísz-, de használati tárgyként is kiválóan funkcionálnak. Magastűzű ólommentes mázat használ, így tökéletesen megfelelnek a kerámiák a mindennapok használata során támasztott igényeknek. Termékei között megtalálhatóak a tálak, tányérok, sütő-főző edények, tárolóedények, bögrék és egyéb kiegészítők.

Baráth Gábor honlapja

Baráth Gábor honlapja

Manapság egyre többet hallunk a médiában a busójárásról, ezért honlapomon keresztül szeretném bemutatni a busót és a hozzá tartozó öltözéket, viselkedést, hagyományt, környezetet. Talán sokan turistaként részt vettek, vesznek a karneválon és esetleg vásároltak is busómaszkot egy utazási emlékként, de sajnos általában nincsenek tisztában az eredetével, azzal hogy tulajdonképpen egy termékenységvarázsló, népművészeti tárgyat vittek ez életükbe. Talán egy friss házaspárnak az egyik legszebb ajándék ez a termékenységet szimbolizáló hungarikum, kuriózum, vagyis egy busóálarc. Nézelődjön és ismerkedjen meg a busójárással, ami az UNESCO által meghirdetett Szellemi Világörökség pályázaton részt vett és felkerült Az emberiség szellemi örökségének reprezentatív listájára.

Berszánné Román Erzsébet honlapja

Berszánné Román Erzsébet honlapja

Szeretettel üdvözlök minden kedves látogatót az oldalamon! A nevem Berszánné Román Erzsébet. Szeretném Önöket kicsit elkalauzolni a mézeskalács csodás és rejtelmes világában. A mézeskalács készítés tudományával már őseink is foglalkoztak, hamar rájöttek, hogy ez a csodás kis finomság nemcsak tápláló és tartós, de igen szépen lehet díszíteni is, így nem véletlen, hogy igen könnyen nagy népszerűségre tett szert.

Hirdetés
Birinyi hangszer

Birinyi hangszer

Régi idők hangszerei.

Bodrog Néptáncegyüttes

Bodrog Néptáncegyüttes

Az Ön szeme előtt ötvöződik a múlt, jelen és jövő, hiszen 1954-ben amikor eleink ezt az együttest megalapították Sárospatakon még elképzelhetetlen volt mindenki számára, hogy 50 év múltán ilyen jövőbe mutató informatikai rendszereken olvashatja az együttes történetét, vagy tallózhat a fotók között a világ bármely táján élő ember. Abban az időben még az is nagy szó volt, hogy fényképek készültek egy-egy műsorról vagy szórólapot, plakátot nyomtathattak a legjelentősebb fellépésekre. Ma a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak legnagyobb múltra visszatekintő amatőr művészeti csoportja. Annak a városnak a reprezentáns együttese, amelyik méltán híres iskoláiról, kultúrájáról, történelmi múltjáról. Az együttes otthona A Művelődés Háza, amely az utánpótlás nevelésében együttmüködik a Farkas Ferenc Művészeti Iskolával. Együttesünk utánpótlás csoportjaival együtt mintegy 150 tagot számlál. Műsorainkon nem csak a magyar nyelvterület legszebb táncai és a magyarsággal együtt élő nemzetiségek tánchagyománya szerepel, de különböző történeti korok - Szent Erzsébet kora, Rákóczi szabadságharc, Reformkor tánckultúráját is feldolgoztuk és részt veszünk musicalek és rockoperák táncbetéteinek előadásában

Bohák Mónika honlapja

Bohák Mónika honlapja

Bohák Mónikának hívnak, a népművészet ifjú mestere vagyok, mézeskalács készítéssel és hímes tojás festéssel foglalkozom. 2001. augusztus 20-án A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA a Népművészet Ifjú Mestere-díjjal tüntetett ki.

Borbás Irma honlapja

Borbás Irma honlapja

A mesterség fogásait egy az Őrségben élő fazekas házaspár, Farsang Adrianna és Zsilinszki András műhelyében sajátítottam el. Eközben öt évig a Moholy Képzőművészeti Stúdióban rajzolással és festészettel foglalkoztam. 1994-ben, a szakmunkásvizsga után kezdtem el saját műhelyem kialakítását. Zsűrizett kerámiáim alapján a Népi Iparművészeti Tanács 1998-ban ítélte oda a népi iparművész címet. Azóta is arra törekszem, hogy mind formailag, mind funkcionálisan egyre szebb, és jobb kerámiákat készítsek. 2007-től Népi Játszóházvezetői Oklevéllel rendelkezem.

Boszorkányos mézeskalács

Boszorkányos mézeskalács

Gyönyörű mézeskalácsok képekkel egy népi iparművésztől. Az oldalon a mézesek mellett sok hasznos információ is van azoknak, akik szeretnék mézeskalácsot sütni, receptekkel, oktató videókkal. Az oldal nagyon aktív, a feltett kérdésekre hamar érkezik válasz, ami segít megoldani a problémákat - hogyan kell puha mézeskalácsot sütni, cukormázat színezni, és tele van szép fényképekkel, díszítési ötletekkel. Van egy kis videó-tanfolyama is, ami végigköveti a mézeskalács tészta dagasztásától a díszítésig az egész folyamatot.

Cseh Magi honlapja

Cseh Magi honlapja

Cseh Magi érettségi után 1979-ben kezdte tanulmányait a Mezőtúri Fazekas Szövetkezetben. Szakoktatójától, Tóth Gézától, továbbá Kőműves Lajostól, Búsi Lajostól, Gonda Istvántól és Kósa Klárától rengeteget tanult. Nyaranta bejárta a magyarországi és erdélyi fazekas központokat. Erdélyben Kallós Zoltánnal is találkozott. Iskolája elvégzése után Mezőtúron és Budapesten dolgozott, majd önálló műhelyt nyitott. Mindig visszavágyott szülővárosába, Mezőtúrra. Jelenleg itt él és alkot.

Csetneki Magyar Csipke

Csetneki Magyar Csipke

Írásban először 1243-ban említik. 1320-ban vám- és piacjogot, városi kedvezményeket 1328-ban, majd a kard jogát 1378-ban kapta meg. 1243-ban Bors halála után a községet az Ákos fivéreknek adományozta a király. A lakosság már a XII. században bányászattal és vasgyártással foglalkozott. 1804-ben 10 kemence és 10 hámor működött, 1832-ben pedig már 2 nagyolvasztó is. A csetneki "fehérnép" a 19. században elsősorban dohánytermesztéssel foglalkozott. A dohányipar az 1880-as években visszaesett. A felszabaduló női munkaerő képzésével a Szontagh nővérek egy - az európai divatnak megfelelő - csipke készítési kultúráját honosították meg. Így alakult ki a gömöri vert csipke mellett egy sajátos motívumvilágú csipkekészítési technika.

Csobolyó Néptánc és Népművészeti Egyesület

Csobolyó Néptánc és Népművészeti Egyesület

Az együttes 1991 óta működik Győrújbaráton az önkormányzat, a szülők és a szponzorok támogatásával. A több mint ötezer lakosú falu félúton fekszik Bécs és Budapest között, Győrtől 10 körülbelül tíz kilométerre.

Tuti menü