Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Népművelők, hagyományörzők képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Népművelők, hagyományörzők - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Népművelők, hagyományörzők
Keresés
Találatok száma - 19 db
A Magyar Csipkekészítők Egyesülete

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete

Mint az Országos Népművészeti Egyesület Csipke szakágaként 1989 június 11-én alakultunk. Az alapító Mátray Magdolna volt, aki ehhez sok segítséget kapott Borbély Jolántól. 1991 április 18-án alakult meg az önálló egyesületünk a Magyar Csipkekészítők Egyesülete. Tagja vagyunk az Országos Népművészeti Egyesületek Szövetségének és az OIDFA-nak. Legfőbb programunk a Csipkehét és 2003 nyarától az Országos Ifjúsági Csipkekészítő Tábor, ahol tájegységenként próbáljuk feldolgozni a területre jellemző csipkéket és mintakincseket. Természetesen a külföld felé is nyitottak vagyunk, volt már Holland, Szlovák, Német és Belga előadónk.

Csobolyó Néptánc és Népművészeti Egyesület

Csobolyó Néptánc és Népművészeti Egyesület

Az együttes 1991 óta működik Győrújbaráton az önkormányzat, a szülők és a szponzorok támogatásával. A több mint ötezer lakosú falu félúton fekszik Bécs és Budapest között, Győrtől 10 körülbelül tíz kilométerre.

Égi Csodaszarvas Hagyományőrző Egyesület

Égi Csodaszarvas Hagyományőrző Egyesület

Egyesületünk 2004-ben alakult kecskeméti és környékbeli hagyományőrzők összefogásával. Azóta többször is változott az egyesület összetétele, jelenleg 13 aktív tagunk van, és évről évre többen is jelzik, hogy szívesen csatlakoznának hozzánk. Tagjaink járatosak honfoglaló őseink fegyvereinek használatában, életmódjuk ismeretében. A hétköznapokban is fontosnak tartják a magyar hagyományokhoz és nemzeti értékeinkhez hű életvitelt. Egyesületünk a honfoglalás kori hagyományok felelevenítésével foglalkozik. Évente számos bemutatón veszünk részt, valamint számos hagyományőrző rendezvényen is megjelenünk.

Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Fehérvári Kézművesek Egyesülete

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 1995-ben alakult "Fehérvári Kézművesek Társasága" néven népművészeti és iparművészeti szakosztállyal. 1998-ra közhasznú egyesületté vált a társaság, és 1999-ben lett tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Kézműveseink jelentős része szaktanár, oktató, szakkörvezető, a tagság feltétele pedig minden esetben a Népi Iparművészeti Tanács, vagy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által elfogadott, zsűriszámmal díjazott alkotómunka.

Hagyományok

Hagyományok

Hagyományok, rendezvények, egyesületek.

Hagyományok Háza

Hagyományok Háza

a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket. A fél évszázada működő, most újjászervezett Magyar Állami Népi Együttes művészeti munkája során mérvadó, a közművelődést szolgáló művek előadására és létrehozására törekszik, valamint felkarolja a külső, támogatásra érdemes kezdeményezéseket. A Kárpát-medence hagyományait átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Központ hozzáférhetővé teszi a régió népi kultúráját rögzítő audiovizuális és szöveges dokumentumokat. A Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúrát (elsősorban a kézművességet, néptáncot, népzenét, népköltészetet) közvetíti a mai kor embere számára is élhető műveltségként. Tevékenységei: tanfolyami oktatás, konferenciák szervezése, pályázatok lebonyolítása, kiállítások rendezése, kiadványok készítése, a kortárs kézművesek alkotásainak minősítése, ismeretterjesztés.

Kerámiapark

Kerámiapark

1994-ben nyílt lehetőségem önálló műhelyt kialakítani. Úgy gondoltam, hogy a kerámiát átfogó módon fogom művelni, ezért létrehoztam a Kerámiaparkot, ahol alapanyagüzletet működtetek, tanfolyamokat tartok, galériának adok helyet. Próbálom összefogni a kerámiával foglalkozó művészeket különböző programokkal, égetési lehetőségekkel, szaktanácsadással. Közben én magam is fejlődtem, a működésem alatt szerzett tapasztalatokkal. A kerámiakészítő vizsgát 2001-ben tettem le az Illatos úti Szakmunkásképző Intézetben.

Kézművesportal

Kézművesportal

A Kézművesek Európában portál célja a határokon átívelő Internet felhasználásával, a különlegességek valamennyi országra, tájegységre, népre, jellemző módon történő bemutatása.

Körös-Sárréti Hagyományőrző Íjász Egyesület 

Körös-Sárréti Hagyományőrző Íjász Egyesület 

Körös-Sárréi Hagyományőrző Íjász Egyesület Leader+ pályázatunkkal, íjász felszereléseket; összesen 18 darab íjat - kicsiknek és nagyoknak, olimpikonoknak és kedvtelőknek, vadászoknak és célba lövőknek minden íjásznak és íjászat iránt érdeklődőnek - beszereztünk egyet-egyet! Így lehetőséget teremtünk az itt élőknek, és idelátogatóknak az íjászat megismerésére, és hagyományaink elsajátítására. Elsődleges és legfontosabb célunk, korunk ifjúságának egy más lehetőséget adni a szabadidő hasznos eltöltésére, egy olyan kaland lehetőségét megteremteni, mely közelebb áll az évezredes magyar hagyományokhoz, és ezáltal közelebb hozza a múltbéli valóságot - történelmünk szeretetét. A lehetőség mindenki előtt nyitott. Rendszeres edzéseket tartunk Szeghalmon, melyekre nagyon sok szeretettel várunk minden odalátogatót. Előzetes bejelentkezés a kshie@mailbox.hu -on, vagy a 20/2649409 lehetséges.

Hirdetés
Körös-Sárréti Kézműves Műhely Népművesszeti Egyesület 

Körös-Sárréti Kézműves Műhely Népművesszeti Egyesület 

Célja:A Körös-Sárrét népi kézművességének,a tárgyalkotó népművészet iránt érdeklődők összefogása,a tárgyalkotó népi kismesterségek,népművészet elsajátításának segítése,közös működési kereteinek megteremtése és folyamatos biztosítása. Tevékenysége: 1, A tehetséges fiatalok pályára állítása,szerepeltetése. 2, A népi kismesterségek széles körben történő megismertetése,művelésük színvonalának növelése. 3, Nemzeti öntudat erősítése. 4, A határon túli művészeti csoportokkal kapcsolatteremtés,kapcsolattartás. 5, Kézműves és népművészeti táborok,kiállítások szervezése és azokon való részvétel. 6, A helyi,kistérségi,regionális,országos és nemzetközi rendezvényeken,kiállításokon,pályázatoko n való részvétel segítése. 7, Szektorközi együttműködések elősegítése. Az egyesület szolgáltatásait azok is igénybe vehetik,akik az egyesületnek nem tagjai.

Magor Magyarjai Hagyományörző Egyesület

Magor Magyarjai Hagyományörző Egyesület

A régi korokat felidéző játékokat ajánljuk fel kipróbálásra, szórakozásra, hogy gyerekeink is megismerhessék őseink, a mostani öregek játékait. Ezen játékok lassan feledésbe merülnek, pedig kézség,- kézügyesség,- logikus gondolkodás fejlesztési lehetőségük jelentős, mind e mellet mulatságosak és szórakoztatóak. Egy vidám élmény mind a gyerek, mind a család, felnőttek számára. Rendezvényeken a gyerekek számára egész napos kikapcsolódást biztosítanak..

Matyó népművészeti Egyesület

Matyó népművészeti Egyesület

Kézműves tagjaink többsége hímző, akik a Borsóka hímzőkört alkotják. Fazekas, bútorfestő, mézeskalácsos, hímző, üvegcsiszoló, szövő, gyékényfonó mestereink a Hadas városrészben alkotóházat működtetnek, ahol szívesen mutatják be munkáikat, mesterségük fogásait. A Matyó Múzeumban található Népművészeti Boltban egyesületi tagjaink igényes, zsűrizett alkotásai, ajándéktárgyai közül válogathatnak az érdeklődők!

Népművészek és Kézművesek Klubja

Népművészek és Kézművesek Klubja

Köszöntöm azon látogatóimat is, akik rendszeresen ellátogattak e-oldalas honlapomra. Sajnos az e-oldal számomra érthetetlen okokra hivatkozva ellehetetlenítette az oldal minőségi működését ezért itt várom a jövőben minden Látogatómat! Ennek az oldalnak a létrejötte, egy klub és egy cég alapításának előszele. Kérem lapozzon beljebb és ismerje meg ötletemet!

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) 25 éves múlttal rendelkező civil szervezet, megalakulása óta legfontosabb céljának tekinti a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását. A Szövetség feladata a szakmai érdekképviselet, a tagszervezetekkel, alkotóházakkal való folyamatos kapcsolattartás, tevékenységük koordinálása, illetve a kölcsönös információáramlás biztosítása. Ezen kívül kezdettől fogva a NESZ tevékenységi körébe tartozik rendezvények, kiállítások, vásárok rendezése, pályázatok kiírása, szakmai továbbképzések, táborok megszervezése.

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

A Tolnai Kékfestő Műhely igen tekintélyes múltra tekint vissza, 1810-ben alapították. A mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozunk. A még műhelyként is működő múzeum csoportosan látogatható tavasztól őszig. A látogatóknak bemutatót tartunk mintázásból, valamint végignézhetik a műhelyt és megismerhetik a gépeket, munkafolyamatokat. A bemutató kb.30 perc élőszóban. Vásárlási lehetőség az itt készült termékekből: méteráruk, terítők, szalvéták, kötények, párnák, különböző ajándéktárgyak. Műhelyünkbe előzetes bejelentkezés után várjuk sok szeretettel a kedves látogatókat, valamint egész évben megtalálhatóak vagyunk különböző kézműves vásárokon, melyek listáját honlapunkon folyamatosan frissítjük.

Tulipánt Népzenei Együttes

Tulipánt Népzenei Együttes

A Tulipánt Népzenei Együttes 2000-ben Csornán alakult népzenét szerető fiatalokból - unokatestvérekből. 2001 óta a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola népzeneszakos növendékeiként tanulunk a Boglya Népzenei Együttesnél.

Varga Lovastanya

Varga Lovastanya

Orosháza központjától a Tótkomlós és Mezőhegyes írányába 2 km-re található meg a Varga Lovastanyánk. Télen és nyáron, minden évszakban szeretettel várjuk a lovas táborozásra, pihenni vágyó vendégeinket. Ezenkívül cégek, baráti és családi összejöveteleiket is helyet biztosítunk. Akár szállás lehetőséget 4 fős apartmanban, mely fürdőszoba, konyha. A szobákat paraszt bútorokkal színesítjük, hangulatosabbá tegyük a pihenést. A tanyánkhoz még hozzátartozik: ■Gépkocsiparkoló ■Gyerekek részére játszótér és tollaslabda pálya ■Gazdasági udvar őshonos állatokkal ■Lóistálló és lipicai tenyészlovakkal ■Fedett tornác 30 fő férőhellyel ■Szabadtéri kemence, bográcsfőző, flekkensütő kialakított tűzhellyel

Tuti menü