Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Néptánc képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Néptánc - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Néptánc
Keresés
Találatok száma - 4 db
Balassi Táncegyüttes

Balassi Táncegyüttes

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben a Békéscsabai Iparos Tanonciskolában székelő, Árpád cserkészcsapat, regős rajaként kezdte tevékenységét. Alapítója Gécs Jenő szabómester, cserkésztiszt, aki 1970-ig irányította, igazgatta működését. A cserkészszövetség 1948-as betiltása után vette fel az együttes a Balassa, illetve később a Balassi nevet. Első jelentősebb szereplés 1949-ben volt a Budapesten megrendezett Világifjúsági Találkozón, ahol Born Miklós: Viharsarki táncok c. koreográfiáját mutatták be. A bemutató eredménye az első külföldi fellépés Ausztriában, a Bécsi Zeneakadémián. Ezt követően szinte majd minden európai országban, de azon túl Algériában, Izraelben és Japánban is turnézott. Megalakulásától részese az országos szakmai élvonalnak. A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán folyamatosan kiválóan minősült, ezért megkapta a Martin Szövetség Örökösen Kiváló Együttes díját. Külföldi és belföldi fesztiválokon számos, jelentős díjat nyert. Utánpótlását Hétpróbás Néptánciskolája biztosítja.

Bodrog Néptáncegyüttes

Bodrog Néptáncegyüttes

Az Ön szeme előtt ötvöződik a múlt, jelen és jövő, hiszen 1954-ben amikor eleink ezt az együttest megalapították Sárospatakon még elképzelhetetlen volt mindenki számára, hogy 50 év múltán ilyen jövőbe mutató informatikai rendszereken olvashatja az együttes történetét, vagy tallózhat a fotók között a világ bármely táján élő ember. Abban az időben még az is nagy szó volt, hogy fényképek készültek egy-egy műsorról vagy szórólapot, plakátot nyomtathattak a legjelentősebb fellépésekre. Ma a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak legnagyobb múltra visszatekintő amatőr művészeti csoportja. Annak a városnak a reprezentáns együttese, amelyik méltán híres iskoláiról, kultúrájáról, történelmi múltjáról. Az együttes otthona A Művelődés Háza, amely az utánpótlás nevelésében együttmüködik a Farkas Ferenc Művészeti Iskolával. Együttesünk utánpótlás csoportjaival együtt mintegy 150 tagot számlál. Műsorainkon nem csak a magyar nyelvterület legszebb táncai és a magyarsággal együtt élő nemzetiségek tánchagyománya szerepel, de különböző történeti korok - Szent Erzsébet kora, Rákóczi szabadságharc, Reformkor tánckultúráját is feldolgoztuk és részt veszünk musicalek és rockoperák táncbetéteinek előadásában

Hímes Néptáncegyüttes Egyesület

Hímes Néptáncegyüttes Egyesület

A csoport első ízben 1996. szeptemberében egy szüreti bál alkalmával táncolt együtt. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy hozzunk létre Balmazújvároson egy néptáncegyüttest, amit a helyi kulturális szervezetek is örömmel fogadtak. Művészeti vezetőnknek Sefkovics Attila néptánc-oktatót kértük fel.

Kisalföld Táncegyüttes

Kisalföld Táncegyüttes

Táncegyüttesünk, a Kisalföld Táncegyüttes Győr-Moson-Sopron megye kiemelkedő amatőr csoportja. A Kárpát-medence magyar néptánckincsének feldolgozása mellett történeti táncok bemutatásával is foglalkozunk. Műsorainkkal sikeresen szereplünk bel- és külföldön egyaránt. Az együttes 1999-től a Harmónia Művészeti Központ keretein belül működik. Próbáinkat hétfőn és csütörtökön tartjuk 18:00-tól 21:00-ig a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

Tuti menü