Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tojásfestők képes leírás - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu
részletek »

Tojásfestők - Népművészet - Hagyományos népi mesterségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nepmuveszet.tlap.hu » Tojásfestők
Keresés
Találatok száma - 5 db
Antalné Tankó Mária

Antalné Tankó Mária

1990 elején ismét tánccsoportot szerveztem. Férjemmel összegyűjtöttük a régi csángó népdalokat, ő azokból harmincat legépelt és kiosztotta a fiataloknak, hogy énekrepertoárunk mielőbb összeálljon. A fiatalok a helyi táncokat sem ismerték; a tanítást és a próbákat a lakásunkban tartottuk, abban a teremben, amelyben most a vendéglő van. A zenét az elhalt öreg zenészek híján Simon Misi szolgáltatta. Június utolsó vasárnapján léptünk fel először. Fonót is rendeztünk régi dalokkal, fonójátékokkal, népszokásokkal. Azon a nyáron Kosteleken vendégszerepeltünk, és részt vettünk a bálványosi (Háromszék) folklórfesztiválon, októberben, valamint 1992-ben és 1998-ban pedig a gyimesközéploki csángó fesztiválon. 1992 nyarán Slănic-Moldovában léptünk fel a moldvai táncfesztiválon. Itt is magyarul énekeltünk és táncoltunk, s ezért senkitől egy rossz szót sem hallottunk. 1993-ban meghívtak Jászberénybe a csángó folklórfesztiválra, 1995-ben a sepsiszentgyörgyi farsangtemetésre. Ez volt utolsó fellépésünk, mert a fiatalok kinőttek a táncból, férjem meghalt, magam pedig nyugdíjba mentem. 3. Mivel 1965-1990 között minden magyar nyelvű művelődési munka tiltva volt, 1975-ben jöttem arra a gondolatra, hog

Csuhaj Tünde tojásfestő

Csuhaj Tünde tojásfestő

1954-ben születtem Tamásiban. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában kerámia szakon végeztem tanulmányaimat. Tojás diszítéssel 1990 óta foglalkozom. Liba, hattyú, emu, nandu és strucc tojásokat diszítek maratott, fúrt, festett technikával. Hollandiában 2000-ben és 2001-ben és Franciaországban 2003-ban kiállítási első díjat kaptam. 1990-ben "A tojáshímző" címmel portréfilm készült rólam, amelyet országos TV csatornák vetítettek.

Fehérné

Fehérné

A tojásfestő hagyomány a családunkban legalább 50 éves múltra tekint vissza, hiszen még nagyanyám és édesanyám is ezzel foglalkozott. A családunk sok női tagja foglalkozik tojásfestéssel, a nővérem, unokahúgom, és két lányom is. Az évek során folyamatosan tökéletesedett a technika, minél tökéletesebb módszereket dolgoztunk ki. ű Számos nemzetközi kiállításon vettem részt, többek között Svájcban, Ausztriában és Németországban. Napjainkban is a tojásfestéssel foglalkozom főállásban.

Huszákné Czencz Marietta

Huszákné Czencz Marietta

A faluban Dér Józsefné, Treszka néni volt a hagyományörző, aki a népművészet mestere címet is megkapta.Õ és édesanyja érdeme a hagyományos motívumok megmentése. A tojásfestést tőle tanultam, mivel a szomszédunkban lakott. Minden mintának megvolt az elnevezése: "tulipános", "békahátas", "madaras", "szives", "szallagos", "csillagrúzsás", "szöllőleveles", "koszorús", "kötőfékes", "ibolyás", "árvácskás", "makkos", "cseresznyés", "halas", "címeres", "szegfűs", "láncos", "folondáros". A rajzokat kicával, méhviasszal "írom", batikolt eljárással. Utána különböző festéklevekben fürdetem, és a méhviasz letörlésével előjönnek a színek, a minták.

Zsigóné Kati

Zsigóné Kati

Zsigóné Kati népi iparművész vagyok. Kecskeméten élek. Gyermekkoromban azt mondogatta édesanyám: egy nő úgy szép, ha kézimunkázik. Elejében kényszernek tűnt, de hamar ráéreztem a benne rejlő gyönyörűségre és magam is elkezdtem mintákat rajzolni. A szép szeretete vonzott és az új megismerése motivált, akkor is és ma is. Az igazi, velemszületett énem - az alkotás öröme, a hagyományok ápolása, a tanítás, alázattal megmutatni önmagam, kibontakoztatni tehetségem a nagyérdemű előtt, hátha örömüket lelik benne az emberek. A művészetek hét ágát művelem, de más is érdekel: - Tojásokat díszítek 12 technikával, közel 300 fajtát, tyúk, kacsa, liba, emu és strucc tojásra dolgozom. Készítek olyan tojásokat, amelyek világviszonylatban is egyedülállók. A média az ország nyuszija és a tojásdíszítés királynője-ként emleget. - Kazettás mennyezetet festek (olajjal). Ez maganemében páratlan alkotás. Értékálló, mert évszázadokig fenn marad. Felrakása gyors, átépítést nem igényel és könnyen tisztán tartható. Aki ebben a különleges, gyönyörűségben gondolkodik annak biztos tudunk, árban megfelelőt is találni !!!

Tuti menü